top of page
Поиск
  • Фото автораОльга Сергіївна Чабан

Місце ІКТ в ЗДО


Сучасний період розвитку суспільства характеризується впливом комп’ютерних технологій на всі сфери життєдіяльності людини. Засоби інформатики пронизують науку, освіту, культуру і інші сфери.

Компютерні технології (інформаційні технології, інформаційно-комунікаційні технології) – це сукупність засобів і методів, за допомогою яких здійснюється процес переробки інформації.

Компютерні технології навчання – процес підготовки та передавання інформації вихованцю, засобом здійснення яких є комп’ютер. Це новий вимір у просторі навчання, що є необхідним помічником педагога, інструментом для здійснення його педагогічних ідей, але не панацея від усього традиційного. Комп ютер – це знаряддя, яке покращує роботу педагога, але педагогу потрібно докласти чимало зусиль для опанування ним, творчо підходити до підбору матеріалу.

Комп'ютер дозволяє:

-        візуалізувати об’єкт або процес, що вивчається

-        розвинути наочно-образний, теоретичний вид мислення

-        сформувати культуру навчальної діяльності

-        підвищити ефективність педагогічної діяльності

-        стати компонентом системи освітньо-педагогічного управління

Сучасний педагог повинен знати і вміти користуватись текстовим редактором, базами даних, інтернетом, електронною поштою, використовувати комп’ютерні технології для встановлення зв’язку із колегами, батьками, розробляти заняття із застосуванням комп'ютера.

   Комп'ютерні технології  приваблюють своєю наочністю, зручністю, представленням інформації в ігровій формі, образно і яскраво представляють навчальний матеріал, приваблюють звуковими, руховими, візуальними ефектами. КТ дозволяють застосовувати мультимедійні презентації в роботі з педагогами та вихованцями, дозволяють структуризувати навчальний матеріал через систему опорних образів. Процес створення мультимедійних презентацій сприяє розвитку креативних костей у педагога, зростанню рівня його педагогічної компетентності.

Місце комп’ютера та комп’ютерних технологій в навчальному процесі ДНЗ

Комп’ютер – потужний дидактичний засіб, який стимулює вихованців до активної праці, підвищує інтерес до пізнання нового, сприяє кращому засвоєнню нового.

Комп'ютеризацію необхідно починати з ДНЗ, що і передбачено новою редакцією Базового компонента дошкільної освіти. У варіативній складовій освітньої лінії «Комп'ютерна грамота» кінцевим результатом є формування у дошкільника інформативної компетентності (Обізнаність з  комп’ютером, способами керування комп’ютером за допомогою клавіатури, «миші», здатність розуміти і використовувати спеціальну термінологію (клавіатура, екран, програма, диск, клавіша, комп’ютерні ігри  тощо) та елементарні прийоми роботи з комп’ютером у процесі виконання ігрових та навчально-розвивальних програм, створених для дітей дошкільного віку; вміння дотримуватись правил безпечної поведінки під час роботи з комп’ютером Тож для діяльності дошкільного навчального закладу комп'ютеризація педагогічного процесу є викликом часу, що потребує розв'язання низки завдань, зокрема:

•  підвищення комп'ютерної грамотності педагогів;

•  створення безпечного комп'ютерно-ігрового середовища в умовах дошкільного навчального закладу;

• вивчення перспективного досвіду застосування комп'ютер­них технологій в роботі з дошкільниками;

•  систематизація, поповнення наявного банку мультимедійних презентацій (фото-, відео-), розвивальних ігор та розроблення нових презентацій, ігор для оптимізацїї освітнього процесу;

•  розроблення системи використання комп'ютерних ігор, презентацій тощо.

Труднощі впровадження КТ в освітній процес

Практика свідчить, що педагоги відчувають значні труднощі у процесі впровадження комп'ютерних технологій задля освоєння дітьми завдань програми розвитку, за якою працюють. Це пов'язано з кількома взаємозалежними причинами, такими як:

• низький рівень володіння педагогами комп'ютерними тех­нологіями (КТ);

• необізнаність із перспективним досвідом застосування КТ в роботі з дошкільниками;

• незнання вимог щодо створення комп'ютерно-ігрового се­редовища;

• нестача вмінь розробляти перспективне планування щодо впровадження КТ в освітній процес.

Зокрема, найістотніші труднощі ви­никають у педагогів під час розроблен­ня перспективного плану застосування комп'ютерних ігор, презентацій відповід­но до тематичного принципу.

Комп'ютер сьогодні посідає значне місце в освітньому процесі. Він є засобом оптимізації навчальної діяльності дошкільників і роз­витку їхніх життєвих компетентностей, своєрідним «інтелектуаль­ним знаряддям». Комп'ютер як інструмент діяльності формує у дітей передумови теоретичного мислення, здатність свідомо обирати спо­сіб дії та працювати самостійно в індивідуальному темпі. У процесі роботи на комп'ютері розвиваються особистісні якості, які в майбут­ньому житті сприятимуть реалізації потенціалу особистості дитини та дадуть їй змогу почуватися компетентною.

Застосування ІКТ в дошкільному закладі створює умови для:

•  формування у дітей здатності орієнтуватися в інформацій­них потоках навколишнього світу;

•  опанування практичних засобів роботи з інформацією на рівні вікових можливостей;

•  формування вміння обмінюватися інформацією за допомо­гою сучасних технічних засобів, що сприятиме досягненню успіху в будь-якій діяльності в сучасному інформаційному суспільстві.

З інтеграцією ІКТ в освітній процес з'являються можливості розширення його змістового наповнення. Навчальна інформація при цьому стає доступнішою для сприймання дошкільниками.

ЗВЕРНІТЬ УВАГУ! ІКТ дає змогу підвищити інтерактивність освітньої системи в дошкільних закладах, перейти від поясню­вально-ілюстративного способу навчання до діяльнісного, за якого дитина стає активним суб'єктом, а не пасивним об'єктом педагогічної дії. Тож навчання дітей дошкільного віку із застосуванням інтерактивних комплексів стає якісні­шим, цікавішим і продуктивнішим, сприяє усвідомленому за­своєнню знань та формуванню мотивації до навчання, а голо­вне — сприяє адаптації дітей до життя в інформаційному суспільстві.

4 просмотра0 комментариев

Недавние посты

Смотреть все
Post: Blog2_Post
bottom of page